xx ibt-2X
Blog

Thermometer

Natuurlijk heb je geen BBQ thermometer nodig. Jij bent immers een pitmaster. En pitmasters drukken het vlees in en kunnen, aan de hand van hoe ver ze het vlees kunnen indrukken, de temperatuur ‘meten’. De zogeheten ‘finger test’ is voor jou voldoende.

Maar natuurlijk ga je voor safe. Zeker als je een groot stuk vlees op de BBQ hebt liggen en je vrienden aan tafel zitten te wachten met een smaakvolle Mannenpap. Dan wil je dat de kerntemperatuur juist is van deze steak. Niet dat het gaat smaken naar een schoenzool. Een te-ver-doorgegaarde-Tomahawksteak is zelfs met een heerlijke rub of die fantastische BBQ saus niet meer goed te maken.

Wanneer is het medium, rare of well done? Dit is heel belangrijk bij het BBQ-en.

In bijna alle recepten die je vindt in BBQ kookboeken of op internet, zie je de kerntemperatuur staan. Je kunt dit alleen meten met een kernthermometer. Je hebt alleen zoveel verschillende soorten thermometers, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom nemen we je mee in de wereld van de kernthermometer.

Verschillende soorten thermometers

Quik read thermometers.

Dit zijn steek thermometers die je in het vlees prikt om de temperatuur af te lezen en er daarna meteen weer uit haalt. Dus als je cote de boeuf ligt te sissen op het rooster, prik je de thermometer er even in om snel de temperatuur te meten.

Voorbeelden hiervan zijn

IHT-1P

Thermometers die je op afstand kunt uitlezen.

Hierin zijn nog 2 smaken: bluetooth en WiFi

Het voordeel van deze thermometers is dat je ze kunt instellen op je telefoon en er niet meer naar om hoeft te kijken. De thermometers hebben 2 of meer probes. Dit zijn de metalen pinnen, waarin het meetpunt zit. 1 steek je in het vlees, de andere gebruik je om de ‘dome’ temperatuur te meten. Je wilt natuurlijk ook weten wat de temperatuur is onder de deksel in de BBQ. Je stelt de temperatuur in op de telefoon. Het alarm gaat af als de temperatuur bereikt is, of als de temperatuur te hoog of te laag is. Dit is het ultieme gemak voor het bereiden van grote stukken vlees tijdens je low and slow sessies.

Thermometer 2 probes

De IBT-2X is het instap model van de draadloze thermometers. Deze heeft alles in huis om te kunnen beginnen met je low and slow sessie. 1 thermometer voor het vlees, de andere voor de BBQ temperatuur.

IBT-2x

Thermometer 4 probes vierkant

De vierkante thermometer IBT-4XS is met 2 extra thermometers uitgebreid ten opzichte van zijn kleine broertje de IBT-2X. Heb je meerdere stukken vlees, of verschillende soorten vlees met verschillende kerntemperaturen, dan is dit heel handig om te hebben.

Thermometer 4 probes rond

Het verschil tussen IBT-4XR en zijn vierkante broer? Juist, de vorm! Niks meer, niks minder.

Thermometer 4 probes waterdicht

Ben je een doorgewinterde BBQ-er en gloeien de kolen in weer en wind? Dan zou ik gaan voor de IBT-4XC. Deze is waterdicht met een classificatie van IPX5.

Thermometer 4 probes WiFi

Heb je de buitenkeuken ver achter in je tuin staan? Of heb je een huis met veel beton? Dan is het bereik met bovenstaande thermometers in huis niet zo ver. Heb je wel een dekkend WiFi-netwerk in je achtertuin, dan is het de IBBQ-4T de thermometer die je moet hebben. Deze sluit je aan op je WiFi netwerk.

Dus alle voordelen die een thermometer kan hebben, zit in deze kernthermometer.

Inkbird IBBQ-4T