Winkelmand

Tips voor een winter BBQ

Tips voor een winter BBQ

Barbecueën in de winter: voor een kleine groep mensen is het een bekend fenomeen, maar voor een nog grotere groep mensen nog een ver van mijn bed show. Daarom delen we graag met jou de beste tips voor een geslaagde winter BBQ. Barbecueën in de winter is namelijk heel anders dan BBQ-en in de zomer.

Hoe moet je rekening houden met de temperatuur bij een winter BBQ?

In de winter heb je met andere temperaturen te maken dan in de zomer. Dus kleed je warm aan. Dit klinkt misschien gek, maar hoe vaak zien we nog mensen in de kou met hun über hippe kleding. In de winter gaat functioneel boven hip. De modehype van de Uggs heb ik (Toon) nooit begrepen, maar voor de BBQ zijn ze functioneel. Maar let op voor die loshangende bolletjes aan de Uggs. Sowieso voor loshangende kledingdelen. Je bent immers met open vuur bezig. Trek dus kleding aan die niet snel vlam vat. Bescherm je door bijvoorbeeld een leren schort aan te trekken. Om je handen warmt te houden helpt het om dicht bij de BBQ te gaan staan. Of maak een klein kampvuurtje. De tuin is immers nu volledig jouw domein! De trampoline is afgebroken, het opblaasbaar zwembad is al lang de tuin uit en je hebt geen last van een klagende buurvrouw over de rook die je produceert.

Wat ook handig is zijn een paar kevlar handschoenen. Dit is de nieuwe generatie BBQ handschoenen die niet alleen functioneel is om je Dutch oven te openen, maar ze houden ook nog eens je handen warm.

Hoe zorg ik voor een goede veiligheid?

Zoals gezegd, met BBQ-en ben je bezig met open vuur. Plaats de BBQ daarom NOOIT binnen. Hoe koud het ook is, NOOIT binnen. Er zijn er al vele voor gegaan die in de garage, tuinoverkapping (die aan alle zijden dicht is) of in een tuinhuisje de BBQ aan hebben gestoken. Niets is zo gevaarlijk als dat. Als het niet het brandgevaar is, is het wel de verstikking die het heel gevaarlijk maakt.

Zet je BBQ dus altijd buiten, maar wel uit de wind. Wind is namelijk funest voor je keteltemperatuur. Hierover verderop meer. Naast je BBQ kun je een terras heater of een vuurkorf neerzetten om jezelf (en vrienden) warmt te houden (jagermeister helpt ook).

Hoe ga ik om met koude weersomstandigheden?

Door de winterse temperaturen is er een langere garingstijd benodigd. Houd daar dus rekening mee. Vooral bij low and slow kan het veel langer duren dan in de zomer. De dome (ketel) temperatuur is belangrijk om in de gaten te houden. Om de dome temperatuur in de gaten te houden kun je er voor kiezen om een thermometer te gebruiken met meerdere probes. Eén (of meer probes) voor het vlees en de andere probe voor de dome temperatuur. Op deze manier kun je heerlijk binnen zitten bij de centrale verwarming en hoef je niet buiten te staan als je geen Jägermeister. terrasverwarmer of vuurkorf hebt.

Ook het bijvullen van nieuwe kolen, briketten of hout verdient de aandacht. het duurt langer voordat briketten of hout op temperatuur zijn of vlam vatten. Houd dus ook hier rekening mee. Bij low and slow sessies, waarbij vaker brandstof toegevoegd moet worden, is het gebruik van een vuurkorf aan te raden. Hout of kolen zijn dan makkelijk over te scheppen van vuurkorf naar BBQ. Op die manier kun je de temperatuur zo constant mogelijk houden.

Gebruik van brandstof

Door de kou is er meer energie nodig om de temperatuur op de gewenste waarde te houden. Houd er door de kou rekening mee dat je ca. 20-25% meer brandstof nodig hebt. Bezuinig hier dus niet op, want een halfgare biefstuk is niet te eten. Kies bij voorkeur houtskool van een hardere houtsoort.

Welke BBQ ga ik gebruiken?

Welke BBQ ga je nu gebruiken? Welke BBQ is geschikt voor een winter BBQ?

Een deksel is sowieso een pre! HOUD DIE KLEP DICHT! Of zoals de Amerikanen het zo mooi zeggen: “if you are looking, you ain’t cooking”. En in de winter geldt die regel nog meer dan in de zomer. Dit komt door de temperatuurverschillen tussen de keteltemperatuur (of dome temperatuur) en de omgevingstemperatuur.

Een dunne plaatstalen BBQ is heel lastig om op temperatuur te houden in de winter. Doordat de isolerende waarde van een paar millimeter plaatstaal bijna net zo hoog is als een open deur is die eigenlijk niet geschikt. Dit zou je kunnen oplossen door de BBQ te gaan isoleren. Maar denk hierbij wel aan de hoge temperaturen en het vuur. Brand is zo ontstaan. praktisch is dit dus niet.

Beter is dus een Kamado. Een Kamado is een volledig keramieken BBQ die de warmte goed vasthoudt. Maar omdat dit ook 1 van de duurste BBQ’s zijn, is er ook een goed alternatief in dubbelwandige BBQ’s. Voor elk budget is er wel iets geschikts te vinden.

Overige handige tips voor de winter BBQ

Doordat het buiten vriest, misschien sneeuwt het zelfs, bevriest je bord ook. Zorg er dus voor dat je de borden warm houdt, zodat het eten dat je wilt opdienen ook warm blijft nadat je het van de BBQ hebt gehaald. Stop het servies in een koelbox met een warme kruik. In de winter wordt het snel donker. Dus extra verlichting is noodzakelijk. Hoe gaaf is het om je verlichting in de tuin op te lossen door in de hele tuin een prikkabel te hangen en hier sfeervolle ledlampen in te draaien. Sfeer verhogend en functioneel in 1.

Laat die koek-en-zopie voor wat het is en steek aan die BBQ!

#hetisaltijdBBQweer

Vakantie

Beste lezer,

Van 01-01-2024 t/m 06-01-2024 hebben wij vakantie.
Bestellingen tot en met de 1e zullen nog worden verzonden. Daarna gaan de bestellingen pas weer de 7e op de post.

Fijne vakantie!

Vurige groet,
Toon en Desley

×