Barbecueën is een sport.
Barbecueën is een sport. Nu de temperaturen weer de hoogte in schieten, is het voor velen ook het ideale moment om de sportprikkels weer wat op te drijven. Maar de fysieke belasting van je spieren worden tijdens een low and slow sessie tot een minimum beperkt. Maar wat kun je eten als je wel een fysieke sport, zoals bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen, beoefent? Hoe kan je als sporter meegenieten van een lekkere barbecue, zonder je voorbije inspanningen teniet te doen? Ik ben een wielrenner. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik naar de start van Luik – Bastenaken (Bastogne) – Luik fietste. De geuren die je tegemoetkomt van alle BBQ-worsten zijn onbeschrijfelijk lekker. Daar word ik als BBQ-er vrolijk van. Maar is het goed om te BBQ-en voordat je een fysieke inspanning levert? Kies kwaliteit boven kwantiteit
Beperk het aantal stukken vlees dat je eet. Probeer een keuze te maken in de soorten vlees die voorhanden zijn, zodat je jezelf niet overeet. Weerhoud jezelf ervan om van elke soort vlees te willen eten of neem van alles een klein stukje die dan samen één portie vormen.
Geef ook de voorkeur aan de magere vleessoorten zoals kipfilet, steak, saté/brochette, kalkoen en laat de hamburgers en worsten links liggen.
Heb je mager vlees al eens gerubt met een heerlijke dry rub? Ga voor vis op de barbecue
Vis is een goede keuze. De meeste witte vissoorten blijven immers onder 100 kcal per 100 g. Denk aan baars, heek, heilbot, inktvis, kabeljauw, koolvis, platvis, rog, schelvis, schar, tarbot, tilapia, zeeduivel en zwaardvis. Gebruik voor deze vissoorten een visrub. Kies bijvoorbeeld de rub van Sucklebusters, de Lemmon Pepper Garlic, deze smaakt heerlijk op vis. Vis kun je goed bereiden met een klemrooster. Je kunt de vis hierin vast zetten en eenvoudig omdraaien.
Vette vissoorten zoals forel, haring, makreel, paling en zalm gaan richting 200 à 250 kcal per 100 gram, waardoor deze wat minder geschikt zijn voor een sportmaaltijd. Echter leveren zij dan wel weer gezonde omega 3 vetzuren, dus passen zeker ook 1 à 2 keer per week in je menu. Probeer het eens te bereiden op een rookplankje.
Barbecue en vegetariër?
Je wilt BBQ-en maar je bent vegetariër. Waarom zou jij niet mee kunnen eten? Groenten kunnen heel goed op de BBQ. Maak bijvoorbeeld een groentenspies met bijvoorbeeld courgette, aubergine en met halloumi. Met hetzelfde klemrooster voor vis kun je ook makkelijk alle groenten bijeen houden. Of ga voor grote champignons, zoals een portobello. Vul ze met tomaat en mozzarella. Of wat dacht je van gegrilde asperges. Die moet je gehad hebben!
Wil je meer ideeën op doen, lees dan het kookboek groen op kolen.
Daarnaast zijn er veel vleesvervangers die je kunt grillen op de BBQ.
Als sportende carnivoor is het ook goed om met groenten te beginnen. Dit stilt de honger een beetje en voorkomt dat je je vol eet met vet vlees.
Sausje erbij?
Commercieel technisch gezien is het niet handig wat we nu gaan zeggen: sauzen bevatten vet, wat je eigenlijk niet wilt als sporter. Maar wat zijn de sauzen van Saus Guru lekker voor extra smaak!
En eerlijk is eerlijk, als je de finish hebt gehaald na al die kilometers en hoogtemeters, dan ruikt dat BBQ-worstje, die bij de start al zo lekker rook, nu nog lekkerder! En probeer het dan nog maar eens te weerstaan. Zeker als je de worst samen met de curryworst dust en de Curryworst Soße van Saus Guru gebruikt. Gelukkig zitten de kilometers er op.