Winkelmand

Wat is de beste kernthermometer?

Pitmasters drukken het vlees in en kunnen, aan de hand van hoe ver ze het vlees kunnen indrukken, de temperatuur ‘meten’. De zogeheten ‘finger test’ is voor jou wellicht voldoende. Heb je dan wel een goede kernthermometer nodig?

Jazeker! Want natuurlijk ga je voor safe. Zeker als je een groot stuk vlees op de BBQ hebt liggen en je vrienden aan tafel zitten te wachten met een smaakvolle Mannenpap. Dan wil je dat de kerntemperatuur juist is van deze steak. Niet dat het gaat smaken naar een schoenzool. Een te-ver-doorgegaarde-Tomahawksteak is zelfs met een heerlijke rub of die fantastische BBQ saus niet meer goed te maken.

Wanneer is het medium, rare of well done? Dit is heel belangrijk bij het BBQ-en.

In bijna alle recepten die je vindt in BBQ kookboeken of op internet, zie je de kerntemperatuur staan. Je kunt dit alleen meten met een kernthermometer. Je hebt alleen zoveel verschillende soorten thermometers, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu de beste kernthermometer? Wij nemen je mee in de wereld van de kernthermometer.

Verschillende soorten thermometers

Quik read thermometers

Dit zijn steek thermometers die je in het vlees prikt om de temperatuur af te lezen en er daarna meteen weer uit haalt. Dus als je cote de boeuf ligt te sissen op het rooster, prik je de thermometer er even in om snel de temperatuur te meten.

Voorbeelden hiervan zijn

Thermometers die je op afstand kunt uitlezen

Hierin zijn nog 2 smaken: bluetooth en WiFi

Het voordeel van deze thermometers is dat je ze kunt instellen op je telefoon en er niet meer naar om hoeft te kijken. De thermometers hebben 2 of meer probes. Dit zijn de metalen pinnen, waarin het meetpunt zit. 1 steek je in het vlees, de andere gebruik je om de ‘dome’ temperatuur te meten. Je wilt natuurlijk ook weten wat de temperatuur is onder de deksel in de BBQ. Je stelt de temperatuur in op de telefoon. Het alarm gaat af als de temperatuur bereikt is, of als de temperatuur te hoog of te laag is. Dit is het ultieme gemak voor het bereiden van grote stukken vlees tijdens je low and slow sessies.

Thermometer 2 probes

De IBT-2X is het instap model van de draadloze thermometers. Deze heeft alles in huis om te kunnen beginnen met je low and slow sessie. 1 thermometer voor het vlees, de andere voor de BBQ temperatuur. De Cookperfect Black Edition is een bluetooth thermometer met 1 probe, maar uit te bereiden tot 2 probes. De thermometer heeft in de meegeleverde probe een geintegreerde opnemer zitten die de omgevingstemperatuur (de dome temperatuur) meet. Hierdoor heb je de 2e thermometer eigenlijk niet nodig.

De thermometer is eenvoudig te koppelen met de app. Door de Bluetooth-integratie in de thermometer kun je verbinding maken met je telefoon via de CookPerfect-app. Met de app kun je je kookkunsten in realtime volgen. De app rekent aan de hand van de door jouw ingestelde wensen en de kern- temperatuur en de omgevingstemperatuur uit hoe lang het vlees gegaard moet worden en wanneer het vlees klaar is om geserveerd te worden. Je kunt zelf waarschuwingen instellen zodat je precies weet wanneer je kunt beginnen met het bereiden van bijgerechten zodat alles tegelijkertijd kan worden uitgeserveerd. De temperatuur kun je alleen uitlezen via deze app en is niet zichtbaar vanaf het basis station.

Voordeel van deze thermometer is dat hij magnetisch is en hierdoor makkelijk aan de BBQ te bevestigen is.

Bekijk hier de volledige omschrijving van de Cookperfect.

Thermometer 4 probes vierkant

De vierkante thermometer IBT-4XS is met 2 extra thermometers uitgebreid ten opzichte van zijn kleine broertje de IBT-2X. Heb je meerdere stukken vlees, of verschillende soorten vlees met verschillende kerntemperaturen, dan is dit heel handig om te hebben.

Thermometer 4 probes waterdicht

Ben je een doorgewinterde BBQ-er en gloeien de kolen in weer en wind? Dan zou ik gaan voor de IBT-4XC. Deze is waterdicht met een classificatie van IPX5.

Thermometer 4 probes WiFi

Heb je de buitenkeuken ver achter in je tuin staan? Of heb je een huis met veel beton? Dan is het bereik met bovenstaande thermometers in huis niet zo ver. Heb je wel een dekkend WiFi-netwerk in je achtertuin, dan is het de IBBQ-4T de thermometer die je moet hebben. Deze sluit je aan op je WiFi netwerk.

Wil je zowel WIFI als Bluetooth, kies dan voor de grote broer van de IBBQ-4T, de IBBQ-4BW. Deze heeft beide mogelijkheden. Als variant hierop hebben we de Grilleye pro. Deze thermometer heeft de mogelijkheid om in totaal maarliefst 8 probes aan te sluiten. Als extra functie ten opzichte van de Inkbird IBBQ-4T is de bluetooth functie. Voordeel van de Grilleye is dat deze in verschillende talen in te stellen is, waaronder in de Nederlandse taal. UPDATE: de Grilleye pro heeft een opvolger, de Grilleye MAX.

Dus alle voordelen die een thermometer kan hebben, zit in deze kernthermometer. Wil je ECHT draadloos, omdat je gebruik maakt van een spit (spit on fire, let’sQ spit o.i.d.) dan is de meater een must have. Deze kan in tegenstelling tot de prikthermometers in het vlees blijven zitten, terwijl het spit draait.

Daarnaast is het design van de meater ook nog eens erg mooi. De meater is te verkrijgen in de volgende vaianten:

  • meater, de basis uitvoering.  Deze heeft een bereik van ca. 10 meter
  • meater+, idem als de basis, maar met een groter bereik (50 meter)
  • Meater block, 1 blok met 4 meaters met een bereik tot 50 meter. incl. wifi en bluetooth.

Hou je helemaal van gemak, dan is de Inkbird ISC-007BW BBQ-temperatuurregelaar helemaal wat voor jou. Dit is niet alleen een thermometer met 4 probes, maar er zit ook een complete regelaar op die de temperatuur van je kamado regelt. Door middel van een ventilator traploos te regelen zal de BBQ meer of minder zuurstof krijgen. hiermee kan de controller je BBQ op een constante temperatuur houden. Ideaal voor low and slow sessies op de BBQ voor het maken van spareribs op de 3-2-1- methode of bijvoorbeeld pulled pork.

Deze INKBIRD ISC-007BW BBQ-temperatuurregelaar is geschikt voor o.a. de Big Green Egg, Kamado Joe, Bastard, Primo, Vision Grill, yakiniku en Akorn Kamado en andere keramische grills. via de Inkbird app maak je met wifi of bluetoot verbinding met je telefoon. Daarnaast is de temperatuur op het display van de controller af te lezen. Met dit model komt Inkbird als alternatief op de Flameboss temperatuur controller.

Hopelijk weet je nu, na het lezen van deze blog, wat voor jou de beste kernthermometer is.

Vakantie

Beste lezer,

Van 01-01-2024 t/m 06-01-2024 hebben wij vakantie.
Bestellingen tot en met de 1e zullen nog worden verzonden. Daarna gaan de bestellingen pas weer de 7e op de post.

Fijne vakantie!

Vurige groet,
Toon en Desley