Winkelmand

Wat is een dry rub en wanneer gebruik ik welke rub?

Wat is een dry rub?

Dryrub is niet alleen de naam van onze webshop. Maar wat is een dry rub dan nog meer en waar gebruik je het voor? Een dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen om een goed stuk vlees, vis of groente mee in te wrijven en op smaak te brengen. Ze zijn ontstaan in de Verenigde Staten, maar worden nu ook in Nederland steeds populairder door de opkomst van het ‘low en slow’ barbecueën. In de basis is de rub ook ontwikkeld voor deze bbq techniek, waarbij grote(re) stukken vlees langzaam worden bereid op de bbq.

Ingrediënten van een dry rub

In een een dry rub zit eigenlijk altijd bruine/witte suiker. Dit zorgt door karamellisering voor een mooie korstvorming, ook wel bark genoemd. Verder bevat een dry rub vaak zout, dit onttrekt vocht aan het vlees waarin de kruiden oplossen en verder bevat een rub vaak zwarte peper en paprika poeder. Andere veel gebruikte kruiden en specerijen zijn cayenne peper, oregano, komijn, chilipoeder, mosterd poeder, uien poeder en knoflook poeder. De kruiden en specerijen worden altijd in gedroogde vorm gebruikt omdat ze op deze manier beter gelijkmatig over het vlees te verdelen zijn. Uiteraard zijn er ontelbare variaties en worden er veel meer kruiden en specerijen gebruikt in wisselende mengverhoudingen. De specerijen in de rubs zijn over het algemeen grof gemalen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text responsive_js_composer_custom_id=”responsive_js_composer_custom_css_425328779″]Bestaan er ook zoutloze rubs?
Jazeker! In ons assortiment hebben wij bijvoorbeeld de rub ‘fast en flavoured’ van No Rubbish en ‘Texas Hold’um’ van Sucklebusters.
Zoek je een rub die laag is in suikers, dan is de rub ‘frozen joy’ van No Rubbish geschikt.

Welke rub gebruik ik voor welk gerecht?

Het is soms lastig om te kiezen met veel keuze in kruiden en sauzen. Daarnaast is het persoonlijk wat je wel of juist niet lekker vindt. Houd je meer van zout, zoet, pittig, of wil je eigenlijk eens een keer totaal wat anders proberen? Via de subgroepen in onze webshop kun je vinden welke dry rubs het beste passen bij rund, varken, gevogelte, vis, wild of groente en welke smaken deze rubs bevatten.
Hieronder zijn een paar vuistregels te lezen, om je zoektocht naar de perfecte rub makkelijker te maken. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

Op welke temperatuur ga ik mijn gerecht bereiden?

Dit is een hele belangrijke vraag wanneer je je rub gaat kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld een steak op een gietijzeren rooster gaat dichtschroeien bij een temperatuur van 200 graden, dan wil je niet dat deze binnen een paar seconde zwart blakend. Dit gebeurt juist wel wanneer er teveel suiker in je rub zit. Suiker verbrandt namelijk heel snel bij een hoge temperatuur (vanaf 180 graden) en zorgt voor een bitter en verkoold resultaat. Zonde van je steak! Deze dry rubs zijn natuurlijk wel perfect bij een low & slow bereiding. Het suiker zorgt dan voor een heerlijke karamellisatie.

Hoeveel zout zit er in de dry rub?

Net zoals suiker, speelt ook zout een grote rol. Zonder zout komen andere smaken niet vrij. Daarom vind je in bakgerechten ook altijd een snufje zout. Hiermee worden alle smaken omhoog gelift. Niet voor niets dat ze een gezout product ‘op smaak’ noemen! Daarnaast is er nog een reden waarom er zout wordt toegevoegd: zout onttrekt vocht. Wanneer je de rub 3 kwartier tot 2 uur voor het bereiden aanbrengt, dan kan deze goed intrekken en zorgt het voor minder vocht en meer smaak.

Hoe grof is de rub?

Pulled pork met hele grove kruiden? Het kan, maar voor je mondgevoel is het misschien fijner wanneer het juist heel fijn is. Probeer daarom ook goed te kijken naar de structuur van een rub. Vaak zijn bijvoorbeeld steak kruiden wat grover omdat een stuk rundvlees meer structuur kan hebben.

Tenslotte…

Is balans het toverwoord! Daarmee bedoelen we eigenlijk dat balans in je smaken erg belangrijk is. Wanneer je bijvoorbeeld een pittige rub gebruikt is het lekker om een zoete saus te gebruiken. Wanneer je juist een hele zoute rub gebruikt kun je misschien juist een hartige saus gebruiken. Onthoud dit wanneer je bijvoorbeeld spareribs gaat maken of pulled pork.

Cadeau sets

We hebben ook mooie cadeau sets dry rubs in ons assortiment. Leuk om te geven of te krijgen! Zie hieronder voor een van de pakketten of stel zelf een pakket samen met losse producten uit onze webshop. Wij helpen hier graag bij en pakken het naar wens in als cadeau.

Reageerbuis rubs

Vind je het lastig om een keuze te maken uit alle verschillende soorten en smaken en wil je niet meteen een grote pot rub in huis halen? Dan zijn de reageerbuis rubs van Grill en smoke by Paul zeer geschikt. Handig in klein formaat om een smaak uit te proberen. En heb je jouw favoriete smaak gevonden? Dan is deze ook verkrijgbaar in een grotere verpakking.

Mocht je, na het lezen van deze blog, nog vragen hebben of zou je graag advies willen krijgen rondom de dry rubs uit ons assortiment? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen je met veel enthousiasme verder! 😉

Contact – Dryrub.nl

Vakantie

Beste lezer,

Van 01-01-2024 t/m 06-01-2024 hebben wij vakantie.
Bestellingen tot en met de 1e zullen nog worden verzonden. Daarna gaan de bestellingen pas weer de 7e op de post.

Fijne vakantie!

Vurige groet,
Toon en Desley