Winkelmand

Yakiniku Kamado

Het verhaal van Yakiniku Kamado

Het begon allemaal in de Japanse Edo-periode (1603-1867), het begin van een groot gastronomisch tijdperk. De samoerai en rijke kooplieden deden zich te goed aan een uitgebreid menu, waardoor restaurants behoefte hadden aan een groot fornuis. Dit was het begin van de Yakiniku Kamado. De Kamado speelde dan ook een sleutelrol in de ontwikkeling van de Japanse gastronomie. Pas na de tweede wereldoorlog werden Kamado’s bekend in de Westerse wereld, nadat het Amerikaanse leger de barbecue-toestellen hadden opgemerkt bij het Japanse leger.

Waarom een Yakiniku Kamado?

Met Yakiniku ga je voor een luxueuze zwarte uitstraling en gebruik van de allerbeste materialen. Dankzij het extra dikke keramiek in combinatie met cordieriet en het gebruik van RVS type 304, is de Kamado van Yakiniku de beste keuze als het gaat om hittebestendigheid. Deze Kamado is als geen ander bestand tegen alle weersomstandigheden! De aslade en kolenmand zorgen ervoor dat as en houtskool eenvoudig verwijderd kunnen worden. Uniek aan de Yakiniku Kamado is de woodchipper. Met deze onmisbare accessoire kun je eenvoudig rookhout toevoegen, zonder het deksel van je Kamado te openen. Zo verlies je geen warmte.

Yakiniku Shichirin

Naast de Kamado heeft Yakiniku een Shichirin ontwikkeld. De Shichirin, ook wel Konro genoemd, wordt in Japan op traditionele wijze gemaakt van Dolomiet- of rivierklei. De Shichirin van Yakiniku is gemaakt van keramiek van hoogwaardige kwaliteit, waardoor deze temperaturen tot wel 1000°C kan halen! Het bijzondere aan grillen met de ronde Shichirin, is het gezellig samenzitten rondom het vuur. De rechthoekige variant wordt veelvuldig gebruikt door chefs voor het bereiden van kleine, verfijnde gerechten, die meer precisie nodig hebben.

De Yakiniku tweezer bended, een gebogen pincet, wordt gebruikt om gegaard vlees van de grill te halen. Deze kan zowel gebruikt worden als BBQ tang voor de Kamado en voor het fijnere werk op de Shichirin. De pincet is gemaakt van extra sterk RVS en is ook verkrijgbaar in een rechte variant die gebruikt wordt om het rauwe vlees/vis op de Shichirin te leggen.

Om kruisbesmetting te voorkomen gebruiken we twee verschillende varianten.

Binchotan: the black gold of Japan

Grillen doen de Japanners op Binchotan, het zwarte goud van Japan. Binchotan wordt op tradionele wijze geproduceerd, zonder toevoeging van chemicaliën. Binchotan brandt constant, tot wel 4 uur lang en kan temperaturen tot maar liefst 950°C behalen. Perfect voor het gebruik in de Yakiniku Shichirin!
In vergelijking met Marabu houtskool is Binchotan veel rustiger. Het knettert niet en is compleet geur- en rookloos als je het aansteekt. Het brand veel langer dan Marabu en behaalt ook een hogere temperatuur. Tijdens het traditioneel productieproces zijn dan ook geen chemicaliën toegevoegd. De ashoeveelheid is ongeveer 1,8%. Binchotan is een soort houtskool met een onaards hoog koolstofpercentage, wat voor een bijna zuivere samenstelling zorgt. En dat proef je. Binchotan wordt in Japan op een prachtige traditionele manier gemaakt, in ovens van steen en klei. Het heet immers niet voor niets White Binchotan. Het eindresultaat is Binchotan, met een prachtig koolstofpercentage van maar liefst zo’n 95%.

Vakantie

Beste lezer,

Van 01-01-2024 t/m 06-01-2024 hebben wij vakantie.
Bestellingen tot en met de 1e zullen nog worden verzonden. Daarna gaan de bestellingen pas weer de 7e op de post.

Fijne vakantie!

Vurige groet,
Toon en Desley