Recept: Gerookte amandelmousse met frambozen en chocolade
De laatste keer dat we met vrienden gingen barbecueën had ik een toetje gemaakt met veel rum. Heel veel rum.
Dit keer heb ik gekozen voor een meer toegankelijk dessert. Dit toetje zou ook goed kunnen na het BBQ kerstdiner en is ook zeker geschikt voor kinderen.
Dit nagerecht heb ik een dag van tevoren klaar gemaakt. Dit recept is voor 8 personen.
Ingrediënten:
- 250 gram frambozen (maar kan ook goed met aardbeien)
- 8 chocolate chip cookies
Amandelmousse:
- 250 gram ongezouten amandelen met vlies
- Ca. 300 ml slagroom + extra om chocola te smelten
- 100 gram witte chocolade
Bereiding:
Steek de barbecue aan. Wanneer hij goed brandt, gooi je er een handje rooksnippers of chunks in. Ik gebruikte in dit geval eik. Plaats de heatdeflector en het rooster op de bbq. Doe de amandelen in een schaaltje en zet het schaaltje in de barbecue. Doe de schuif aan de bovenkant helemaal dicht en die aan de onderkant een klein beetje open. Laat de amandelen ongeveer 30 minuten roken, roer tussendoor een keer door de amandelen.
Haal de amandelen van de barbecue en maak er in de keukenmachine of staafmixer gedurende ongeveer 10 minuten een fijne pasta van.
Smelt de witte chocolade met een scheutje slagroom au bain-marie. Roer daarna 50 gram amandelpasta door de gesmolten chocolade.
Klop de rest van de slagroom tot het stijf is en meng voorzichtig het chocolade/amandelpastamengsel door de slagroom.
Verkruimel de chocolate chip cookies en verdeel ze over 8 glazen. In dit geval heb ik kleurrijke dierenbekers gebruikt. Verdeel daarna de amandelmousse over de 8 glazen. Prak de helft van de frambozen fijn en verdeel dat ook over de glazen.
Verdeel als laatste de hele frambozen over de glazen.
Zet de glazen minimaal 2 uur in de koelkast voor je het toetje serveert.
origineel recept: meat Josja