Winkelmand

rookhout voor de barbecue

rookhout voor de barbecue

houtsoorten

Er zijn heel veel soorten rookhout voor de barbecue, maar welke gebruik je nu waarvoor? Je ziet door de bomen het bos niet meer. Elk land heeft ook specifiek zijn voorkeur. Dit heeft te maken met het rookhout wat voorradig is in het land. Zo wordt in Frankrijk veel op wijnranken gerookt. In Spanje weer op olijfhout. In Nederland juist veel op beuk en eik. Het bekendste Nederlands gerookte product is tocht wel de Hema rookworst. Rookworsten worden op eik of beuk gerookt.

Om een grove onderscheid te maken tussen de houtsoorten is het aan te raden om voor de grotere stukken rund of varkensvlees rookhout te gebruiken die wat zwaarder zijn. Voor lichter vlees, zoals kip en vis zijn fruitsoorten geschikt.

Niets is verkeerd, smaken verschillen, maar als je begint met roken is dit wel aan te raden.

Mot snippers of chunks

Wat gebruik je nu voor het roken? Voor koud roken gebruik je mot. Dit laten we hier even buiten beschouwing. Koud roken is een andere techniek dan warm roken.

Snippers doe je in een smokerbox, en dan pas op de kolen (zie ook de vorige blog). Chunks kunnen rechtstreeks op de kolen. Het rookhout geeft een mooie witte transparante rook af.

Onze voorkeur is het gebruik van chunks.

Moeten we nog beginnen over het natmaken van het rookhout?

rookring

Het wil niet altijd lukken, die fantastische rookring. Maar als het lukt mag je trots zijn. De rookring is te herkennen aan de roze rookring van enkele millimeters op het vlees. Ook wij moeten het nog elke keer aan visite uitleggen dat het niet rauw, maar de rookring is. Dit doen we ook vol passie. Want we zijn er trots op dat het is gelukt. Dat proef je ook.

Welke houtsoort bij welk gerecht?

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. We kunnen het wel gaan uittypen maar een overzicht zegt meer. Daarom hebben we alles in een tabel gezet zodat je snel kunt zien welk rookhout bij welk gerecht past.

Wij hebben de meest toegankelijke houtsoorten opgenomen in ons ‘eigen merk’ rookhout:

Appel geeft een subtiel fruitige rook.  Het geeft een mooie donkerbruine kleur aan het vlees. Perfect in combinatie met varken, maar combineert ook goed met wild, rund en gevogelte.

Perenhout geeft een wat aardse, lichte fruitige rook en is wat zoeter dan appel. Past perfect bij varken, gevogelte, witvis, zalm en garnalen.

Roken met kersenhout geeft een iets vollere fruitige nuance aan je gerechten. Het is een veelzijdige houtsoort, welke perfect combineert met wild, rund, varken, gevogelte,  groenten en fruit.

Pruimenhout lijkt op de bekende houtsoort hickory, maar is net wat milder en de rook is dan ook net iets subtieler. Geeft je vlees, bijvoorbeeld varken, net dat tikkie extra.

Hout van whiskyvaten geven de rokerige aroma’s zoals je kent van deze drank. Geeft gelaagdheid aan je gerecht. Heerlijk voor het roken van rundvlees, wild, vis en kazen.

Rook afkomstig van eikenhouten wijnvaten. De wijn proef je terug in de BBQ in de vorm van diepe, ronde smaken. Combineert goed met bourgondische grillades van varken en gevogelte.

Beuk is net als eik een veelgebruikte houtsoort. Het heeft een zachte neutrale rooksmaak. Ideaal voor bijvoorbeeld een zelfgemaakte rookworst

Rook van eikenhout is een allrounder en blijft populair. De rook is mild maar pittig tegelijk, zoals eikenhout ook je wijn extra diepte geeft. Het kleurt het vlees mooi goudgeel tot bruin.

Welk rookhout voor de barbecue moet ik niet gebruiken?

Tot slot nog een waarschuwing. Er zijn namelijk een paar houtsoorten die je te allen tijde moet vermijden. Je kunt er namelijk goed ziek van worden:

  • Spar
  • Den
  • Cipres
  • Amberboom
  • Iep
  • Eucalyptus
  • wilde vijgenboom (Sycamore)

Gebruik ook geen behandeld hout met verf of andere behandelingen. Laat hout, waar je de herkomst niet van weet, links liggen.

Lees ook deze blog over het verschil tussen warm en koud roken.

Vakantie

Beste lezer,

Van 01-01-2024 t/m 06-01-2024 hebben wij vakantie.
Bestellingen tot en met de 1e zullen nog worden verzonden. Daarna gaan de bestellingen pas weer de 7e op de post.

Fijne vakantie!

Vurige groet,
Toon en Desley