Winkelmand

gereedschap voor roken

gereedschap voor roken

We hebben al uitgebreid gesproken over roken en welke soorten rookhout geschikt is voor welk soort gerecht. Er zijn zoals gezegd 2 manieren om te roken: koud en warm roken. Leuk die uitleg over het verschil tussen die 2 manieren maar welk gereedschap voor roken heb ik nodig?

Koud roken

Bij koud roken heb je rook nodig, maar geen hitte. Dit kun je creëren door rookmot te verbranden. En de oplettende lezer denkt nu: maar rookmot geeft toch kort veel rook? En bij koud roken gaat het om lange sessies roken.

Precies.

Daarom gebruik je voor koud roken een cold smoke generator. Dit is een spiraal die je vult met fijne rookmot. Hoe fijner hoe beter. Dit steek je aan door bijvoorbeeld een waxinelichtje eronder te zetten. De rookmot gloeit nu heel langzaam door het hele spiraal. Dit duurt ongeveer 8 uur.

Let hierbij wel op dat je geen rookmot morst over de randen. Anders slaat de vlam over en duurt het roken vele malen korter. Rookmot ook niet te vast aandrukken, dan dooft het ook.

Wij gebruiken vaak kleine stukjes aanmaakblokjes (niet die witte), omdat een waxinelichtje (of die witte aanmaakblokjes) erg naar paraffine stinken. Ook een crème brullee brander is geschikt.

Smoking gun

Het volgende heeft niets met koud roken te maken, maar alles met presenteren. Want let op: stilstaande rook kan je product doen verzuren.

Maar hoe fantastisch is het om je gerecht op te dienen onder een glazen stolp met rook. Of wat dacht je van een cocktail om die net dat beetje ‘rook touch’ mee te geven. Je hoeft hiervoor niet je hele generator te vullen, een klein beetje in de smoking gun is voldoende. Door middel van een ventilator wordt de rook door een slang geblazen (en koelt deze af), waarna je dit op kunt vangen in een stolp.

Zoals gezegd is dit niet geschikt voor lange sessies koud roken. De voorraad mot in de gun is beperkt. Maar om een lichte rooksmaak aan je producten te geven of voor de presentatie, is het uitermate geschikt!

Warm roken

Ben je toe aan een volgende stap in BBQ-en, dan is roken wat voor je. Geen bombastische vlammen die meters hoog uit je BBQ komen. Dit keer zijn je vlammen tot in de kiem gesmoord om te kunnen gaan roken. Wel vuur / gloed, en weinig zuurstof doet hout roken. Dat is wat je wilt.

Het aan te raden om te beginnen met een smokerbox en rooksnippers. Begin met een neutrale smaak zoals beuk of eik. Vul de smokerbox met een handje vol snippers en leg deze op de gloeiende kolen. Na een paar minuten zullen de snippers gaan roken. Dan kun je bijvoorbeeld je spareribs op de BBQ leggen. En nu wachten tot het gaar is.

Zo makkelijk is het eigenlijk.

Gooi de snippers dus nooit rechtstreeks op de gloeiende kolen. Ze zullen gaan verbranden en is het effect weg van het roken. Ook natmaken heeft geen zin. Er zal eerst stoom van de snippers af komen en dan pas roken of alsnog in de fik vliegen. De kolen koelen er ook nog eens van af wat ook een negatief effect is van nat maken.

En zie je een rode rand op het vlees? Geen paniek, maar wees trots! Dit is de zogeheten rookring. Als je dit hebt bereikt ben je een echte pitmaster! De rookring ontstaat het beste als je de stappen uit onze vorige blog volgt.

Chunks

Een andere mogelijkheid is om chunks te gebruiken. Chunks zijn grote stukken hout die langzaam smeulen. Ze geven dus lang relatief weinig rook af. ideaal dus voor pulled pork of de 3-2-1 methode voor je ribs. Deze kun je wel rechtstreeks op de kolen leggen. Wij pekelen de ribben of de varkensschouder niet voordat we het gaan roken. Ook al hebben we dit in de voorgaande blog wel vermeld dat de eerste stap het zouten is. Soms kun je die stap dus overslaan.

Hopelijk hebben we jou middels deze blog genoeg informatie gegeven over gereedschap voor roken.
Wil jij een nog betere grillmeister worden? Lees dan ook eens onze andere informatieve blogs!

Vakantie

Beste lezer,

Van 01-01-2024 t/m 06-01-2024 hebben wij vakantie.
Bestellingen tot en met de 1e zullen nog worden verzonden. Daarna gaan de bestellingen pas weer de 7e op de post.

Fijne vakantie!

Vurige groet,
Toon en Desley